Svenska X-Men
© PETER ANDERSSON


BONUS QUOTE:
"Att leva så individualistiskt som möjligt i denna kollektivistiska tid är
den enda lyx som
fortfarande finns."

ORSON WELLES
 
Har ni sett filmerna om X-Men? Tänkte ni på att alla dessa mutanter hade krafter och beteenden som skulle kunna beskrivas som typiskt amerikanska. Men det kanske är logiskt, genetiska mutationer kanske är kulturbetingade, vem vet? Så jag började fundera på hur eventuella svenska mutanter skulle vara skapta och vilka egenskaper de skulle ha. Då insåg jag att dessa mutanter redan finns mitt ibland oss. Det följande är en lista över de mest framträdande av dessa...


Kända och okända svenska mutanter:

1. BHINGOBERRA  (Ond).
Den ohyggligt fysiskt missbildade Bhingoberra drivs av sitt hat mot unga vackra människor. Han använder sina telekinetiska och telegrafologiska krafter till att manipulera vinstmaskineriet bakom Bhingolotto så att endast gamla och senila pensionärer får komma fram och vinna storvinster. Han avskyr barn och brukar i reklampauserna gå runt och dela ut ballonger fyllda med långsamt läckande nervgas som får alla i publiken att le fånigt och skratta åt fullständigt menlösa skämt.

2. FÄBOJÄNTAN  (God).
Efter en av de mest fruktansvärda vinterstormar som någonsin drabbat mellersta Dalarna så blev Fäbojäntan insolerad på Mount Rättvik i över en månad. Visserligen överlevde hon genom att äta upp sina kor men stressen i kombination med Creutzfeldt-Jakobssmitta utlöste hennes öhhh..... obeskrivbara mutantkrafter. Denna traumatiska episod gjorde henne till fanatisk vegetarian. Hon kämpar nu för att rädda mänskligheten från Galna Ko-sjukan genom att varje dag använda sin öhhh..... obeskrivbara mutanttalang och destruera tusentals kilo Falukorv.

3. BLANKETTO  (Ond).
Som ledare för de onda av de svenska mutanterna känner Blanketto ett särskilt ansvar för att ställa till så mycket elände som möjligt. Eftersom han har förmågan att förvandla sin kropp till en elektronisk livsform och den vägen infiltrera datorer och teleledningar har han goda möjligheter till detta. Det är Blanketto som ligger bakom designen av självdeklarationen och skatteverkets övriga blanketter. Han besöker även regelbundet CSN, SMHI och SJ:s biljettbokningssystem. För att vara lätt tillgänglig för sina underlydande brukar han på ledig tid ligga och vila i Windows hjälpfiler.

4. KARMA  (God).
När han skall gå ut i strid så väljer Karma att se ut som en ofarlig, överårig hippie som övervintrat från Flower-Powerepoken. Hans fiender underskattar honom på grund av hans icke-militanta beteende och framtoning. Han gör egentligen ingenting annat än att markera sin närvaro. Men när han är på plats så börjar saker och ting på ett oförklarligt sätt att gå snett för de onda och rätt för de goda. Han predikar fred och kärlek men måste samtidigt bekämpa sitt eget inre drama. Han skulle nämligen egentligen hellre vilja vara en av de onda, men på grund av sin mutantkraft så kan han inte! I det civila så försörjer han sig oftast genom att uppträda som coverartisten DeLevha.

5. FOLKSTORM  (Ond).
Hennes bakgrund är okänd och mycket få detaljer om hennes krafter är kända eftersom de tycks variera över tiden och dessutom används oregelbundet. Vissa mutantspanare har tyckt sig se ett mönster som innebär ökad aktivitet under rötmånaden Augusti och köldmånaden Februari. Under dessa perioder verkar det som om Folkstorm kan utöva hypnotisk kontroll över alla tevekritiker inom en radie av hundratals mil. Detta brukar resultera i objektivt obegripliga angrepp på program som "Expedition Robinsson", "Baywatch" och kanaler som "TV 1000". Många mutantspanare omhuldar också teorin om att hon är Marita Ulvskogs hemliga dotter eller kanske till och med en inte helt lyckad klon.

6. FINKEL  (God).
Finkel upptäckte sin mutantkraft på högstadiet när en helknäpp vikarierande kemilärare fick hela klassen att börja experimentera med alkemi. Alltså den förment omöjliga konsten att förvandla rent bly till rent guld. Finkel upptäckte då att han genom beröring kunde förvandla rent bly till ren sprit. Så kallad alkokemi. Till skillnad från andra mutanter blev Finkel genom sin mystiska förmåga skolans populäraste elev. Dock ej bland de lärare som var nykterister. Kraften visade sig dock ha en negativ sida och efter fyra levertransplantationer på åtta år så drog han sig undan och lever nu huvudsakligen ett anonymt medelsvensson-liv någonstans i mellansverige.

7. SENILO  (Ond).
Senilo är en av de mutanter som har varit med längst och en av de starkaste. Han är odödlig och osårbar för vanliga vapen. Tyvärr är han dock inte immun mot fysisk degeneration och lider numera av bland annat svårartad alzheimer. Hans yngre kollegor tycker att det är lika kul som en böld i röven att behöva lyssna på hans förvirrade historier om sin uppväxt tillsammans med familjen Hedenhös och hans "lumparminnen" från Vikingatiden då han enligt egen utsago gick under namnet Styvbjörn Skallklyve. Förmodligen är han en av de kraftfullaste mutanterna någonsin och har många fler krafter än de redan nämnda. Ingen nu levande varelse vet dock vad eftersom ingen har sett honom använda dem. Och själv har han glömt!

8. JULTHO M´HTEN  (God).
Som tonåring kom Jultho som politisk flykting från Sydafrika till Sverige tillsammans med sina föräldrar Juliana och Julius M´Hten. I samband med en aldrig helt utredd episod involverande lutande fisk, raskande rävar och griljerad grisröv blev han så knäckt över det svenska språket att hans kropp förvandlades till gasform och flydde ut genom skorstenen. Denna hans mutantkraft är inte så användbar eftersom den bara fungerar den 24:de December varje år. Den dagen utnyttjar han dock till max och tar sig skorstensvägen in på så många barnhem som möjligt där han sedan gömmer alla mjuka julklappar och ersätter dem med hårda paket.

9. NOLLVISIONÄREN  (Ond).
Många av de svenska mutanterna har väldigt konstiga förmågor och krafter. Nollvisionären är inget undantag. Snarare tvärtom. Han har nämligen den kameleontiska förmågan att kunna förvandla sin kropp till ett trafikmärke. Denna kraft utnyttjar han till att ändra farten utanför daghem och lekskolor från 30 till 110, tvinga bilister att stanna vid övergångsställen mitt på Öresundsbron, tillåta parkering på Arlandas landningsbanor samt omdirigering av vandringsledsturister till övernattning på bastuklubbar. Tillsammans med Bhingoberra är han också ansvarig för den konspiration som gjort att Leif "Loket" Olsson fått körkortet indraget cirka 47 gånger.

10. SOUNDTRACK  (God).
Soundtrack är en av de goda mutanterna men inte särskilt populär. Hans unika egenhet är att han har självvibrerande stämband och när han öppnar munnen hörs musik. Eller musik och musik, det låter som om en påtänd Arja Sajonmaa med en rostig nyckelharpa röstkompar Spice Girls när de uppträder utan playback. Han bär en skottsäker helkroppsdräkt som också fungerar som extern högtalare och hjälper honom i kampen mot de onda mutanterna. Dessa brukar oftast lägga sina lömska planer i malpåse när Soundtrack dyker upp för de står inte ut med att vara i närheten av honom. Olyckligtvis så gäller detsamma för hans vänner på den goda sidan och han får vistas i deras högkvarter bara på ett villkor: Att han håller käften!

11. LAPPLISA  (Ond).
Hon var ordningsman i klassen, men det räckte inte att få skvallra för fröken. Hon var elevrådsordförande, men det räckte inte att få bestämma om att rökrutan skulle flyttas ut i skogen. Hon var militant vegan, men det räckte inte att få vara en motbjudande och förklenad och grådaskig liten besserwisser. Hon var ungdomspolitiker, men det räckte inte att få ha bestämda åsikter om allt utan att ha kompetens om någonting. Hon var kvinnligt militärbefäl, men det räckte inte att få knäa aspirerande kustjägare i skrevet och beordra dem att kräla i leran framför hennes fötter. Hennes mutation är en defekt i den gen som reglerar det psykologiska dominans- och maktbehovet. Nu är hon parkeringsvakt. Och det räcker.

12. PROFESSOR X-KROMOSOM  (God).
Eftersom ledaren för de onda svenska mutanterna är en man så har den socialdemokratiska regeringen utsett Professor X-kromosom till ledare för de goda. Allt i avsikt att uppnå genusbalans även på detta område. Hon har inga egentliga mutantkrafter men kan genom ett enda telefonsamtal genomdriva ökade anslag till militanta feministorganisationer i allmänhet och kvinnohusrörelsen i synnerhet. Hennes uppdragsgivare känner dock inte till att hon innerst inne tycker lika illa som alla andra om Mona Sahlin. Därför skiter hon i detta och låter dem klara sig själva. På sin fritid utför hon genforskningsexperiment tillsammans med Finkel.

13. HARRYH BOY  (Ond).
Harryh Boy blev inte mutant under puberteten. Han blev mutant genom att medvetet utmana de mystiska underliggande krafter som styr universum. Han är yngst av 13 syskon och klockan 13.13 på sin 13:de födelsedag, som för övrigt inföll på en fredag, genomförde han ett experiment. Med en svart katt i famnen gick han först fram och tillbaks under en stege där det även stod ett bord på vilket det låg en spegel och stod ett saltpaket. Sedan tog han en nyckelknippa och krossade spegeln. Nycklarna fick ligga kvar och med hjälp av en spegelskärva skar han hål på saltpaketet. Därefter hängde han 13 hästskor upp-och-ned på stegen innan han gick bort till en närliggande växthusodling. Där talade han om trollen i 13 minuter medan han samtidigt kastade sten i glashus. Nu sprider han så mycket otur omkring sig att Murphys lag snart måste skrivas om. Inte ens Karma är tillräckligt stark för att motstå en attack från Harryh Boy. I det civila jobbar han för övrigt med att designa det svenska premiepensionssystemet.

14. MAMMA MHUU  (God).
Mamma Mhuu är också en av dessa mutanter som har skapats genom yttre omständigheter snarare än genom en normal genetisk avvikelse. Hon var från början inte bara en utan fyra förskolelärarinnor från ett Ur & Skur-dagis som befann sig på studiebesök i en ekologisk ladugård utanför Koskullskulle. Denna ladugård träffades av ett missriktat laserskott från det Nord-Koreanska experimentella rymdvapen-programmet. Förskolelärarinnorna och de ekologiska kossorna smälte på ett oförklarat sätt ihop till den kollektiva varelsen Mamma Mhuu. Nu jobbar hon åt Arla och det är en väl bevarad hemlighet att det är hennes fyra spenar som levererar chokladmjölk, jordgubbsmjölk, bananmjölk och djungelmjölk. Hon är alla svenska barns bästa vän och samarbetar ofta med Jultho M´Hten. Fäbojäntan är en annan allierad som brukar hjälpa henne i kampen mot hennes värsta fiende på den andra sidan, den ondskefulla Mamma Scaan-Dahl.

15. MAMMA SCAAN-DAHL  (Ond).
Mamma Scaan-Dahls proteingödda köttskalle är helt inställd på en enda sak. Att omvända alla blekveka veganer till den rätta köttätarläran. Hennes mutantkraft kan beskrivas genom det urgamla talesättet att Allt Kött Är Hö. I hennes händer förvandlas organisk materia till animaliska produkter. Rötslam blir Råbiff. Kompost blir Korv. Ogräs blir Blandfärs. Trädröta blir Älgpölsa. Algblommning blir Baconskivor. Äppelskruttar blir Köttbullar. Lervälling blir Leverpastej. Näckrosor blir Hamburgare. Mögelsvamp blir Grytbitar och så vidare. Dessutom kan hon tack vare sitt enorma juver producera hundratals kubikmeter mjölk per dygn. Alla dessa animaliska produkter skänker hon sedan bort nästan gratis till sveriges skolbespisningar. När de senare serveras har de dock oftast blivit misshandlade och förvandlade till något helt annat och lika äckligt som den organiska ursprungsmaterian.

16. SKOGSMHULLE  (God).
Under många år antogs det allmänt att Skogsmhulle var en legend, en skröna och ett sagoväsen i stil med älvor, vättar och troll. Tack vare detta kunde annars arbetslösa och allmänt odugliga kulturarbetare tjäna ihop till veckans rödtjut genom att på betald beställning från något närliggande daghem klä ut sig i sina gamla campuskläder och komma på fejkat överraskningsbesök hos lokala små battingar som sedan plågades genom falsksång och gnisselljud från ostämda akustiska gitarrer. Under 1980-talet visade det sig dock att Skogsmhulle var en högst påtaglig och verklig mutantmänniska när han plötsligt klev fram i rampljuset och under namnet Åsa Domeij ställde upp för miljöpartiet i riksdagsvalet. Skogsmhulle upptäckte dock snabbt att han trivdes bättre i den mossiga svenska granskogen än i den mossiga politiska snårskogen och återvände därför hem till sin björkriskoja någonstans djupt inne i finnskogarnas dalgångar.

17. PMS-MONSTRET  (Ond).
Denna relativt välkända mutantart har förmodligen ganska många gener gemensamt med den afrikanska kameleonten. När man minst anar det så kan hon förvandlas från den mest rådjursögda, lågmälda och väna uppenbarelse till en eldsprutande fasa som trotsar all normalt sansad beskrivning. Om ni kan föreställa er en blandning med lika delar Freddy Kreuger, Alien, Terminator, Träskmannen, Velociraptorer, Norman Bates, Medusa, Vinnie Jones, Klingonska tonåringar, Saddam Hussein, Hannibal Lecter, stressade skinheadsfjortisar vilse i Botkyrka samt en spritpåverkad och aggressiv Gudrun Schyman så börjar ni komma i närheten av att förstå hennes objektivt iaktagbara yttre. De inre psykologiska processerna som sker i samband med denna förvandling har dock ännu aldrig kunnat beskrivas på ett tillförlitligt sätt eftersom ingen av de få som har vågat sig på vetenskapliga kultursociala studier av detta fenomen har överlevt ända fram till disputationen.

18. NORRLANDHSGULD  (God).
Norrlandhsgulds mutantkraft är att han står ut med de ödsliga vidderna långt där uppe i lapphelvetet. Men det kostar på. I det följande så får ni ta del av hans egna ord: "Tjära Dagbok. Igår när ja efter 14 timmar i skogen pulsat hem till baracken så tog ja me en pilsner. Eller tolv. Eller tretti. Ja minns int så noga. Det viktiga ä att ja lyckades varva ner inför helgens extra dubbelskift i gråstensgruvan i Illaloukkta. Det kan nog bli nåt. Ja skulle ha varva ner ännu mer om int frugan hatt gömt dunkarna mä bränt. Hon skull ha fått en rejäl omgång om hon had vare här men hon har tatt skotern igen och åke över till närmsta grannen åtta mil bort. Han ä en sån därn noll-åtta som kommer upp hit för å jaga älg å bäver å frugan känner se kulturell när hon får umgås mä sånt fint folk. Han ä visst bilhandlare också å ja tror hon skäms för mig för ja får absolut int komma över å hälsa på när dom sitter där å pratar om naturen. Ja vet int varför de gillar Norrland. Men ja antar att de vill vara för sig själva en stunn."

19. FLUORTANTEN  (Ond).
Staffan Westerberg kom tillbaka. Allt är förlåtet. Vi hade fel! Det var inte du och din storpotät som förstörde barndomen för de som växte upp på sjuttiotalet. Det var någonting mycket värre. En ondskefull och hemsk mutant med så fruktansvärd image att de flesta av oss har förträngt henne hela livet. Fluortanten! När som helst kunde denna ultimata symbol för facistisk auktoritet och maktmissbruk kliva in i klassrummet, avbryta lektionen, samt tvinga små barn att gurgla den narkotiska vätska som hon i enrum pressade fram ur sina muterade armhålesvettkörtlar. En vätska som dessutom hade långtidsverkande hallucinogen effekt och fick ungarna att protestlöst acceptera barnteve i form av daglig bulgarisk dockteater, Vilse i pannkakan, Gonatt jord samt Drutten och Jena. Fluortanten är också ytterst ansvarig för den låga tekniska utbildningnivån i Sverige. Frasen "Det är vetenskapligt bevisat att det här är nyttigt för er" har minst sagt avskräckt mången etta-gluttare från en framtida naturvetenskaplig karriär. Det slutgiltiga beviset för hennes avskräckande image är dock det faktum att hon trots kombinationen kvinna och uniform INTE förekommer inom den fetischistiska pornografin där alla andra former av uniformerade brudar hjälper till att fylla ut bredbanden mellan internetservrarna. Minnena av henne är helt enkelt för hemska för att ens kunna förvandlas till något upphetsande.

20. PUCKO  (God).
Innan han kom i puberteten så var Pucko en hängiven innebandyspelare. Dock en tämligen misslyckad sådan vilket ledde till att han utvecklade ett kraftigt mindervärdeskomplex och slutade med detta. Efter ett kort mellanspel i Unga Örnars gruppknypplings-studiecirklar blev han istället medlem i Black Army. Under denna period utvecklades också hans mutantkraft som innefattar en obegränsad förmåga att ta emot stryk och ändå kunna resa sig upp och slå tillbaka. Efter en av förklarliga skäl aldrig officiellt rapporterad publikincident där han tog sig in på isen och helt ensam spöade upp hela Brynäs juniorlag värvades han till AIK:s A-lag i ishockey. Där är han numera en av lagets stabilaste och pålitligaste nyckelspelare. Han utnyttjas oftast som defensiv back och har som huvudsaklig uppgift att tackla motståndarnas forwards in i nästa vecka samt att blockera slagskott med huvudet. Trots sin vilda ungdom så har han alltså funnit en socialt accepterad plats i samhället. Han är draftad av Detroit Red Wings och Stockholms Kronofogdemyndighet.
© Peter Andersson 2000

   

HOME PAGE